Image Alt

Kulturno

Preplet kulture, zgodovine in umetnosti

Identiteta Ribničanov je močno povezana s podeželsko obrtjo oz. suho robo. Danes Ribnica še vedno nosi sinonim za krošnjarstvo in lončarstvo in nosi pomembno sporočilo o preteklosti. V Ribnici lahko spoznate rokodelsko dediščino in se prepričate, da ljudje že od nekdaj živijo v ravnovesju za naravo.

Ribniško zgodovino lahko raziščete v ribniškem gradu, raznovrstnost mojstrske ustvarjalnosti pa lahko spoznate v Rokodelskem centru oz. v Muzejski trgovini Rokodelskega centra, kjer so na voljo za ogled številni rokodelski izdelki ter izdelki likovne šole pod okriljem galerijske dejavnosti.

Rokodelski center Ribnica

Javni zavod Rokodelski center Ribnica- zavod za rokodelstvo, Muzejsko in Galerijsko dejavnost pod svojim okriljem združuje štiri uveljavljene dejavnosti: rokodelstvo, muzej, galerijo in trgovino in turizem. Rokodelski center je bil ustanovljen leta 2010. Strokovno podlago za delovanje rokodelskih centrov izhajajo iz idejne zasnove dr. Janeza Bogataja iz leta 2002.

Poslanstvo Rokodelskega centra Ribnica je strokovna obravnava rokodelskih znanj in veščin, ohranjanja, prenašanja, izobraževanja, promocije in vrednotenja dediščine rokodelstva.

Kontaktni podatki in delovni čas

Rokodelski center Ribnica
Cesta na Ugar 6, 1310 Ribnica
T: +386 (0)1 836 11 04
E-mail: info@rc-ribnica.si

Delovni čas:

 • od maja do septembra
  od ponedeljka do petka: 9.00–17.00
  sobota: 9.00–18.00
  nedelja: 10.00–18.00
 • od oktobra do aprila
  od ponedeljka do petka: 9.00–17.00
  sobota: 9.00–13.00
  nedelja in prazniki: odprto po dogovoru

Spletna stran: https://www.rokodelskicenter-ribnica.si/

Škrabčeva domačija

Škrabčeva domačija v Hrovači je rojstna hiša patra Stanislava Škrabca (1844–1918), enega najpomembnejših jezikoslovcev 19. stoletja in utemeljitelja slovenskega modernega pravorečja.

Današnja podoba domačije je bila zasnovana v tridesetih letih 19. stoletja. Od leta 1998 je v bivalnem delu urejena muzejska zbirka, ter predmeti in pohištvo iz časa pred 2. svetovno vojno. Ulično pročelje krasi reliefni portret p. Stanislava Škrabca, kiparska umetnina Franceta Kralja iz leta 1920.

Domačija je danes sestavljena iz stanovanjske hiše, kašče, skednja, kozolca ter svinjaka. Po letu 2006 je domačija pridobila še ključavničarsko delavnico Kersničeve domačije, ki je postala sodoben galerijski prostor, ter Boštjanovo domačijo, ki je turistični objekt.

Leta 2004 je komisija Evropskega muzejskega foruma domačiji, ki nosi vrednost kulturnega spomenika podelila naziv Evropski muzej.

Poznavalsko obnovljena poslopja Škrabčeve domačije s sosednjima Kersničevo kovačnico in Boštjanovo hišo so zaokrožena v edinstveno prizorišče za kulturne dogodke, poslovna in družabna srečanja na najvišji ravni ter razvajanje v vrhunsko dizajniranih apartmajih.

Danes je razširjena Škrabčeva domačija prostor kulturnihdogodkov in družabnih srečanj ter kotiček za razvajanje in počitek v vrhunsko dizjaniranih apartmajih.

Kontaktni podatki in delovni čas

Škrabčeva domačija
Hrovača 42, 1310 Ribnica
M: +386 (0)31 378 252
E-mail: info@skrabceva-domacija.com

Delovni čas:
od ponedeljka do petka in nedelje: po dogovoru.
sobota: zaprto
Spletna stran: https://www.skrabceva-domacija.com/si/

Gradovi v Ribnici in njeni okolici

Poleg zgodovine predstavljajo pomemben del kulturne dediščine tudi gradovi. Gradove na Slovenskem je v Slavi vojvodine Kranjske prvi temeljito in izčrpno popisal Janez Vajkard Valvasor.

Cerkev-Nova Stifta

CERKVE NA RIBNIŠKEM, KI V SEBI SKRIVAJO BOGATO NOTRANJOST

Glavna ribniška cerkev sv. Štefana ter nekatere druge podeželske cerkvice z razgledi in čudovito ohranjenimi freskami izpred stoletij, so lahko cilj vašega nedeljskega sprehoda.

Gradovi v Ribnici in njeni okolici

Poleg zgodovine gradovi predstavljajo tudi pomemben del kulturne dediščine. Gradove na Slovenskem je v Slavi vojvodine Kranjske prvi temeljito in izčrpno popisal Janez Vajkard Valvasor.

CERKVE NA RIBNIŠKEM, KI V SEBI SKRIVAJO BOGATO NOTRANJOST

Glavna ribniška cerkev sv. Štefana ter nekatere druge podeželske cerkvice z razgledi in čudovito ohranjenimi freskami izpred stoletij, so lahko cilj vašega nedeljskega sprehoda.

Miklova hiša

Miklova hiša, ki je umeščena v samo središče kraja, je dom ribniške knjižnice. V pritličju ima svoje razstavne prostore tudi Galerija Miklova hiša, ki temelji na prezentaciji in umeščanju sodobne likovne ustvarjalnosti v regionalni prostor.