Image Alt

Kulturno

Kultura v Ribnici je raznolika in bogata, povezana z zgodovinskimi elementi.

Prepletanje kulture, zgodovine in umetnosti v Ribnici

Raziščite ribniški grad, ki je zaznamoval razvoj kraja, staro trško jedro, ki priča o bogati rokodelski tradiciji, Park kulturnikov s pomembnimi ribniškimi rojaki, ki so Ribnico imenovali dom, ter prisluhnite spevnemu narečju domačinov.

V Muzejski trgovini Rokodelskega centra so na voljo za ogled številni rokodelski izdelki ter izdelki likovne šole pod okriljem galerijske dejavnosti.

Kulturno in zgodovinsko v Ribnici

Ribniška kulturna dediščina je močno povezana z rokodelstvom.

Rokodelski center Ribnica

Javni zavod Rokodelski center Ribnica- zavod za rokodelstvo, Muzejsko in Galerijsko dejavnost pod svojim okriljem združuje štiri uveljavljene dejavnosti: rokodelstvo, muzej, galerijo in trgovino, od aprila 2020 pa še enoto turizem Ribnica. Rokodelski center je bil ustanovljen leta 2010. Idejo Rokodelskih centrov po Sloveniji je zapisal in vzpostavil znan slovenski etnolog in publicist dr. Janez Bogataj.

Naloge Rokodelskega centra Ribnica so ohranjati dediščino domače lesne obrti suhe robe in lončarstva ter vzgoja rokodelcev, ki s svojo dodano vrednostjo sodobnega oblikovanja nadgrajujejo tradicionalno suhorobarstvo in lončarstvo.

Tu ima svoje uradne prostore enota rokodelstva, Muzeja Ribnica, Galerije Miklova hiša, Muzejske trgovine in turizma Ribnica.

Kontaktni podatki in delovni čas

Rokodelski center Ribnica
Cesta na Ugar 6, 1310 Ribnica
T: +386 (0)1 836 11 04
E-mail: info@rc-ribnica.si

Delovni čas:

 • od maja do septembra
  od ponedeljka do petka: 9.00–17.00
  sobota: 9.00–18.00
  nedelja: 10.00–18.00
 • od oktobra do aprila
  od ponedeljka do petka: 9.00–17.00
  sobota: 9.00–13.00
  nedelja in prazniki: odprto po dogovoru

Spletna stran: https://www.rokodelskicenter-ribnica.si/

Škrabčeva domačija

Škrabčeva domačija v Hrovači je rojstna hiša patra Stanislava Škrabca (1844–1918), enega najpomembnejših jezikoslovcev 19. stoletja in utemeljitelja slovenskega modernega pravorečja. Na domačiji so več kot dve stoletji prebivali in delovali rodovi družine Škrabec.

Zdajšnji lastnik domačije in pra-pranečak patra Stanislava Janez Škrabec se je leta 1996 skupaj s sodelavci ob pripravah na slovesnost v spomin na 80. letnico smrti svojega sorodnika odločil sestaviti delovno skupino za obnovo Škrabčeve hiše v Hrovači pri Ribnici. Obnovo, ki je potekala dobrih deset let, so nadzorovali strokovnjaki s področja konservatorstva, restavratorstva in drugih pomembnih strokovnih področij.

Prva faza obnove Škrabčeve domačije je bila namenjena hiši; bila je uvod v popolno obnovo bližnje lesene kašče in kozolca ter rekonstrukcijo lesenega skednja in svinjaka. Skedenj je postal osrednje kulturno središče domačije, svinjak pa je preoblikovan v luksuzno savno.

Domačija je danes sestavljena iz stanovanjske hiše, kašče, skednja, kozolca ter svinjaka. Po letu 2006 je domačija pridobila še ključavničarsko delavnico Kersničeve domačije, ki je postala sodoben galerijski prostor, ter Boštjanovo domačijo, ki je turistični objekt.

Leta 2004 je komisija Evropskega muzejskega foruma domačiji podelila naziv Evropski muzej. Strokovno obnovljena poslopja domačije z vrednostjo kulturnega spomenika danes predstavljajo edinstveno kulturno prizorišče.

Danes je razširjena Škrabčeva domačija prostor kulturnih druženj in srečevanj.

Kontaktni podatki in delovni čas

Škrabčeva domačija
Hrovača 42, 1310 Ribnica
M: +386 (0)31 378 252
E-mail: info@skrabceva-domacija.com

Delovni čas:
od ponedeljka do petka in nedelje: po dogovoru.
sobota: zaprto
Spletna stran: https://www.skrabceva-domacija.com/si/

Gradovi v Ribnici in njeni okolici

Poleg zgodovine predstavljajo pomemben del kulturne dediščine tudi gradovi. Gradove na Slovenskem je v Slavi vojvodine Kranjske prvi temeljito in izčrpno popisal Janez Vajkard Valvasor.

Cerkev-Nova Stifta

CERKVE NA RIBNIŠKEM, KI V SEBI SKRIVAJO BOGATO NOTRANJOST

Glavna ribniška cerkev sv. Štefana ter nekatere druge podeželske cerkvice z razgledi in čudovito ohranjenimi freskami izpred stoletij, so lahko cilj vašega nedeljskega sprehoda.

Gradovi v Ribnici in njeni okolici

Poleg zgodovine gradovi predstavljajo tudi pomemben del kulturne dediščine. Gradove na Slovenskem je v Slavi vojvodine Kranjske prvi temeljito in izčrpno popisal Janez Vajkard Valvasor.

CERKVE NA RIBNIŠKEM, KI V SEBI SKRIVAJO BOGATO NOTRANJOST

Glavna ribniška cerkev sv. Štefana ter nekatere druge podeželske cerkvice z razgledi in čudovito ohranjenimi freskami izpred stoletij, so lahko cilj vašega nedeljskega sprehoda.

Miklova hiša

Miklova hiša, ki je umeščena v samo središče kraja, je dom ribniške knjižnice. V pritličju ima svoje razstavne prostore tudi Galerija Miklova hiša, ki temelji na prezentaciji in umeščanju sodobne likovne ustvarjalnosti v regionalni prostor.