Image Alt

MED TESARJE MEDVEDJE DEŽELE

Tematska pot Loški potok

Oglejte si živo dediščino potoškega tesarstva

Naj bodo bukve, jeseni, gabri ali dreni za izdelovalce raznega orodja, smreke za sitarske obode, javorji ali lipe za žlice in kuhalnice – les je treba poznati, ga ob pravem času posekati, posušiti in mojstrsko obdelati. Suhorobarji poznajo podrobnosti, tesarji iz Loškega Potoka pa vedo, kako ravnati z lesom večjih mer.

KRATEK OPIS POTI

Pred ogledom žive dediščine potoškega tesarstva obiščite Hribovski vrt Knavs (1), Naravoslovni dom (2) z zgodbami o sobivanju z velikimi zvermi in vzpetino Tabor (3) s cerkvijo nad najlepšo kraško uvalo v Sloveniji. Spustite se vanjo in se skozi vas Retje sprehodite do osmerokotne cerkve sv.Florjana (4), nato pa si v Travniku oglejte etnografsko zbirko (5). Orodje, ki ga tu vidite, lahko opazujete tudi na delu. Tesarske spretnosti vam pokaže mlad par v Hiši Mandrova (6).

Dolžina poti

22 km

Kraji, ki jih obiščemo

HRIB-LOŠKI POTOK – VZPETINA TABOR – VAS RETJE – VAS TRAVNIK – NOVI KOT

Način potovanja

AVTO, KOLO, POHOD

Kliknite na posamezno točko, da se pomaknete na opis.

Točke obiska

1) MED CVETJEM IN LESOM

Loški Potok preseneča z izrazitim prepletom kraške in gorske narave. Na stičišče različnosti opozarja Hribovski vrt zakoncev Knavs, ki se kot park širi na okoliške travnike. Poleg cvetočih trajnic in drugih rastlin občudujte številne javorje, ribnik ter korita, klopi, krmilnice in drugo zanimivo vrtno opremo, ki je v deželi gozdov seveda lesena. Najavljene goste pričakajo z domačim aperitivom. Z vrta se širi razgled na Travniško in Retijsko kraško polje ter na vzpetino Tabor.

HRIBOVSKI VRT KNAVS
Lidija Knavs, Hrib 89 a, Loški Potok

+386 31 612 803`}`

2) TAKO KOT V GOZDU, KJER DOMUJEJO MEDVEDI

V gozdove Loškega Potoka se je dobro odpraviti z vodnikom, življenje gozda in njegovega prebivalca medveda pa si lahko ogledate tudi v novem Naravoslovnem domu s prostori za razstave in naravoslovne delavnice. Razstavna zbirka in video predstavitev vam poleg spoštovanja vrednih velikih zveri približata tudi način sobivanja ljudi z gozdovi in njihovimi prebivalci ter pristope k ohranjanju narave. Po dogovoru vam tematike predstavijo izkušeni lovci, ki sodelujejo v programih fotolova na medveda iz skrbno urejenih opazovalnic.

NARAVOSLOVNI DOM – LOVSKI DOM LOŠKI POTOK
Lovska družina Loški Potok, Hrib 112, Loški Potok

+386 41 862 736

3) »OTOK« Z RAZGLEDOM NA ŠEST VASI

Potoška hvalnica Moj sončni Loški Potok, ki jo je napisal dr. Anton Debeljak, pravi, da Loški Potok objema šest vasi, na sredi pa ga kot kak otok krasi Tabor. Z vzpetine, ki je bila v srednjem veku protiturški obrambni tabor, so lepi razgledi na izjemno krajino Retijskega kraškega polja na eni strani in na Travniško kraško polje z Mežnarjevim potokom in Malenščico na drugi strani. Izpostavljeno lego Tabora poudarjata dve cerkvi iz 17. stoletja: baročna župnijska cerkev sv. Lenarta z mogočnim zvonikom in cerkev sv. Barbare, ki je bila morda prvotno cerkveno središče. V 18. stoletju je bila na Taboru tudi prva šola v Loškem Potoku.

ŽUPNIJA LOŠKI POTOK
Hrib 98, Loški Potok

+386 1 836 73 65 | +386 40 834 660

www.zupnija-loskipotok.si

4) ZDAJ NA KOPNEM, ZDAJ NA ROBU JEZERA

Po razgledih z izbranih točk je čas za spust na Retijsko kraško polje, eno izmed slovenskih izjemnih krajin. Polje z njivami, travniki in pašniki, široko 250 metrov in dolgo 1,7 kilometra, je pogreznjeno med pobočja z mešanimi gozdovi. Ob močnejšem deževju polje zalije voda iz mnogih kraških izvirov in podtalja. V času visoke vode je vas Retje skoraj v celoti obdana z vodo, ki pa le redko seže čez hišne pragove. Od vasi Retje se splača nadaljevati pot do osmerokotne cerkve sv. Florjana z oltarnimi podobami Antona Postla. Po vrnitvi se v Retjah okrepčajte z lokalnimi dobrotami.

CERKEV SV. FLORJANA V RETJAH
Župnija Loški Potok, Hrib 98, Loški Potok

+386 1 836 73 65 | +386 40 834 660

www.zupnija-loskipotok.si

5) V ZAKLADNICO ORODIJ STARIH MOJSTROV

Mimo Tabora se usmerite proti Šegovi vasi in nato čez Travniško polje, na katerem ponikata Malenščica in Mežnarjev potok. V vasi Travnik Jakob Bartol v prostorih pristne kmečke domačije predstavlja etnološko zanimive predmete. Poleg polharske zbirke, zbirke volovskih vpreg, prevoznih naprav, orodij čevljarjev, pletarjev, mizarjev ter predmetov iz nekdanjih kmečkih gospodinjstev vas tu čaka tudi pristno potoško tesarsko orodje. Na ogled so najrazličnejše sekire in drugo orodje za delo v gozdu.

ETNOGRAFSKA ZBIRKA JAKOBA BARTOLA
Jakob Bartol, Travnik 44, Loški Potok

+386 41 565 000

6) K HIŠI, KI SO JO STESALE POTOŠKE PLENKAČE

Tesarsko mojstrstvo območja se je že izgubljalo, ko sta se na skrajni konec Loškega Potoka naselila fant in dekle, odločena, da si bosta dom zgradila z lastnimi rokami. Iz lokalnega lesa in s tramovi, stesanimi s potoškimi plenkačami, je nastala Hiša Mandrova. Lastnika svojo zgodbo obiskovalcem predstavita ob ogledu gozda, predstavitvi lesa, prikazu priprave hloda in tesanja s sekiro plenkačo. Poleg vodenj za najavljene skupine prirejata različne gozdne, lesne in samooskrbne delavnice.

HIŠA MANDROVA
Eva Pavlič Seifert in Aljaž Celarc, Novi Kot 9, Draga

+386 41 787 887

hisamandrova.com

Izposoja koles

Izposoja mestnih koles Ricikel

Sistem Ricikel je kolesarski sistem v Ribnici, ki je na voljo vsem uporabnikom 24ur na dan, 7 dni v tednu od marca do oktobra. Sistem ponuja izposojo 8 klasičnih koles na dveh postajah v Ribnici. Prinaša poceni, aktivno in okolju prijazno obliko prevoza. Uporaba sistema je zelo enostavna.

Izposoja gorskih koles in druge športne opreme

Številne gozdne steze ter makadamske in planinske poti vas vabijo na kolesarsko avanturo. Izposodite si kvalitetna električna gorska kolesa ter uživajte v mirni ali bolj divji vožnji. Prav tako so vam pri Tran-Sport d.o.o. na voljo tudi kvalitetni SUP-i in kanuji.

Tran-Sport d.o.o.
Kot pri Ribnici 1
1310 Ribnica
+386 51 814 858
info@tran-sport.si
www.tran-sport.si

prp
las
eu-unija
slovenija-projekt

Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.
Projekt »SKUPAJ SMO LAHKO TURIZEM ITP ROKODELSTVO«.