Image Alt

Zeleno

Zelena pokrajina Ribniške doline.

Na izletu občudujte vodne bisere, čudovite jase ali mirne kotičke

Ribniško dolino objemata pogorji Male in Velike gore. Slednji tudi močno zaznamujeta ribniško naravo. Po njej se pretakajo vode, ki sredi polj izginejo v skrivnostni podzemni svet, mogočni gozdovi so dom mnogih gozdnih živali,  gostom pa nudijo spokojnost, tišino in vir dobre energije, kdor jo le zna uspešno črpati. 

Se tudi vi po tišino in spokojnost najraje odpravite v naravo? Za vas smo pripravili namige, kje v naši dolini najdete mirne kotičke, enkratne razgledne točke, čudovite jase in nekatere vodne bisere.

SO RIBE DALE RIBNICI IME?

Izvir reke Ribnice je ovit v tančico skrivnosti. Vodni biser priteče na površje pod vznožjem Velike gore, od tu pa nadaljuje svojo vijugasto pot po ravnicah Ribniške doline vse do Goriče vasi, kjer ponikne. Del njenih voda se prelije v Rinžo, del pa v Krko. Reka Ribnica naj bi svoje ime dobila po številnih ribah, ki so tu našle svoje domovanje.

Pri izviru si lahko kot ostanek nekdanje ribogojnice še danes ogledate velik jez ter bajer. Reka Ribnica je vse do druge svetovne vojne poganjala tudi mlinsko-žagarski obrat rodbine Rudež. Posebnost tega objekta je bila vodna turbina, ki je poganjala žago venecijanko.

Do izvira reke Ribnice vodi čudovita gozdna pot, primerna za družine, nezahtevne pohodnike ter za kratek oddih v naravi.

Pot si lahko ogledate v Knjižici s pohodniškimi potmi.

Reka Ribnica
Reka Ribnica
Pogled proti izviru reke Ribnice
Pogled proti izviru reke Ribnice

O nastanku imena priča tudi legenda:

Sedanja Ribniška dolina je bila nekoč ogromno jezero. V njem je bilo veliko rib – velikih in majhnih. Med njimi je živela tudi zlata ribica. Bila je krasotica. V Veliki gori pa je takrat živel velikan. Podnevi je spal, ponoči pa je hodil lovit ribe na jezero. Zlata ribica mu je pri lovu pomagala, s tem da je svetila. Ker v Suhi krajini ni bilo vode, so hodili k jezeru ponjo. Nekoč, ko so prišli zajemat, so z njo zajeli tudi zlato ribico. Vrgli so jo med kamenje, kjer je okamnela. Velikan se je zbudil iz spanja in je šel kot ponavadi lovit. Zlata ribica mu ni prišla svetit. Iskal jo je, a je ni našel. Tedaj se je strašno razjezil, lomil je stene in jih metal v jezero. Vse je izruval, kar mu je prišlo pod roke: drevesa in grmovje. V jezeru so nastale velike rupe, kamor je odtekla voda. Jezero je tako izginilo, na dnu pa je ostalo mnogo rib. Iz vseh krajev so ljudje hodili ponje z vozovi, zato je ta kraj dobil ime – RIBNICA. V spomin na ta dogodek ima Ribnica še danes v svojem grbu ribo.”

ZELENI NAPOTKI ZA RAZISKOVANJE RIBNICE

Destinacija Ribnica se močno zavzema za razvoj uravnoteženega in butičnega turizma, ki ima v temeljih cilj zagotavljanje ravnotežja med obiskom in kakovostjo življenja. Skozi poslanstvo zagotavljamo, da turizem prinaša in bo tudi v prihodnje prinašal skrb za urejeno okolje, varstvo narave, urejen avtentičen ambient krajev, vasi in kulturne krajine.

Ribnica je avtentična, zelena destinacija za iskalce miru in pristnih lokalnih doživetij.

Ribnica bo zavzeto sledila viziji Strategije trajnostnega turizma Slovenije in naslavljala  odgovornega, zahtevnejšega gosta, katerega glavno vodilo je Zelena butičnost z manjšim odtisom in večjo vrednost za okolje.

KAKO LAHKO OBISKOVALCI VPLIVATE NA IZBOLJŠANJE TRAJNOSTI V DESTINACIJI?

Ker se zavedamo, da ima turizem velik vpliv na okolje, lokalno skupnost in ohranjenost narave ter kulturne dediščine, vas z zelenimi napotki vodimo k prispevanju zmanjšanja negativnega vpliva s čimer doprinesete k utrjevanju ugleda znamke SLOVENIA GREEN.

NAČRTUJTE ZELENI OBISK

Zeleni premiki

Do Ribnice vodijo različne poti, tudi zelene. Izberite trajnostno mobilnost do naše destinacije z uporabo javnega potniškega prometa (avtobus ali vlak) ali drugimi alternativnimi oblikami mobilnosti (kolo) in s tem prispevajte k zmanjšanju ogljičnega odtisa.

Naravna in kulturna dediščina

V Ribnici ljudje že od nekdaj živijo v ravnovesju z naravo in iz nje črpajo bogastvo (les in  glino) za izjemno rokodelsko dediščino, ki živi še danes. Ohranjeno prvinsko ravnovesje  lahko pomagate ohranjati tako, da stopate po uhojenih in označenih pohodniških poteh, ter kolesarite po označenih kolesarskih poteh. Za načrt pohodniških in kolesarskih poti se lahko obrnete na Informacijsko točko v gradu Ribnica ali Rokodelskem centru Ribnica.

Na Ribniškem si prizadevamo za zaščito divjih živali, zato vas prosimo, da živali v gozdu ne hranite ali jih vznemirjate. Za doživetja v gozdu priporočamo lokalnega vodnika.

Ribnica ponuja vrhunska doživetja rokodelske dediščine suhorobarstva in lončarstva. Prav ta dediščina je temeljni produkt, ki najbolj ponazori identiteto Ribnice. Da bi dediščina še naprej pisala edinstveno zgodbo, vas naprošamo za spoštljiv odnos. Pri izbiri spominka izberite lokalno izdelane, ali pa si spominek naredite sami v sklopu rokodelskih delavnic.

Obiščite lokalne dogodke in prireditve in spoznajte kako živijo domačini. Ne izpustite Ribniškega semenja, ki je etnografski prikaz sejma z dolgoletno tradicijo. Ne pozabite na muzej rokodelstva in lončarstva, galerije, Škrabčeve domačije in drugih kulturnih hiš in prispevajte k ohranjanju ribniške kulture in umetnosti.

Podpirajte lokalne proizvajalce ter obiščite lokalno tržnico ali bližnjo kmetijo.

Okolje

Ribnica je zelena oaza, zato poskrbimo, da ostane čista in urejena.

V Občini Ribnica so dosegljivi smetnjaki za ločeno zbiranje odpadkov, v kolikor niso dosegljivi lahko smeti odnesete na mesta dosegljiva komunalni oskrbi.

Smeti ne puščajte v naravi!

Voda je čista in pitna povsod po Sloveniji, saj je pravica do čiste pitne vode zapisana v ustavi. Priporočamo, da si za potovanje po destinaciji zagotovite stekleničko za večkratno polnjenje. Vodo pa vam bomo zagotovili na vsakem koraku.

Delite svoje pozitivne in zelene izkušnje s prijatelji in nam pomagajte širiti zeleno misel.

Naj vas nalezejo zelene misli!

Naravne danosti Ribnice

Občudujte reko Bistrico v sončnem zahodu ter uživajte v prelepih zelenih in naravnih kotičkih.

Francoski most, reka Bistrica

Reka Bistrica

Reka Bistrica je zeleni otok mesta Ribnica. Dolga je približno 30 km. Svojo vijugasto pot začne na Bloški planoti, kjer se elegantno spusti po kanjonu Kadice ter pot nadaljuje čez Sodraško dolino vse do Ribniškega podolja. Ponikne južno od Ribnice, v podzemlje pri Goriči vasi.

Preberi več

V času večjih poplav teče skupaj z reko Ribnico proti Kočevskemu polju, kjer se združita z reko Rinžo.

Njena struga že od nekdaj krasi podobo mestnega jedra Ribnice. Poteka tik ob obzidju mogočnega ribniškega gradu. V preteklosti je imela reka pomembno varovalno vlogo tega zgodovinsko pomembnega gradu.

Sprehodite se po mestnem jedru ter ob lepo urejeni strugi opazujte ribe, ki so v Bistrici našle svoj dom.

CERKEV SV. ANE IN STENE SVETE ANE NA MALI GORI

Cerkvica sv. Ane iz 16. stoletja stoji na čudoviti razgledni točki gorskega grebena Male gore na robu gozda na nadmorski višini 920 m.

Preberi več

V njeni bližini so ostanki pogorelih kresov iz časov turških vpadov, ki so bili del ognjenega telefona. Kresovi so prebivalce opozarjali na prihajajočo turško nevarnost.

Zaradi izjemnega razgleda velja cerkev sv. Ane za priljubljeno točko izletnikov in planincev. Od tu seže pogled na celotno Ribniško dolino, na Kočevsko polje, Veliko goro. Malo pod vrhom vas pričaka planinska koča, ki jo upravlja Planinsko društvo Ribnica. Tu se lahko v prijetnem ambientu odpočijete in okrepčate.

V jasnih dneh seže pogled z razgledišča malo nižje vse do Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank in Julijskih Alp.

Nekaj deset metrov višje, natančneje na nadmorski višini 964 m, se dviga najvišja točka Male gore – Stene svete Ane. Da se ne boste izgubili, vas do cerkve sv. Ane vodi tudi vodnik oziroma Knjižica s pohodniškimi potmi.

Bele stene

BELA STENA OZ. OKAMENELI SVATJE NA VELIKI GORI

Pogorje Velike gore nad Ribniško dolino je sestavljeno iz apnenca na južni ter dolomita na severni polovici. Planoto zaznamujejo visoke bukve ter mogočne jelke.

Preberi več

Bela stena (1122 m) je apnenčasto skalovje, visoko skoraj 60 m. Tu se iz poraščenega gozda svetijo veliki skladi apnenca. Nenavadna oblika teh skladov je navdihnila ljudsko domišljijo. Še danes je živa legenda o nastanku Belih sten oz. Okamenelih svatov, ki pravi takole:

Nekoč se je možila ena najbogatejših in prevzetnih deklet na Ribniškem. Sonce je močno sijalo in svatje so se vračali prek Velike gore proti domu. Nevesta se je bala, da bi se ji od potu umazala obleka in je v jezi preklela sonce. Sonce se je tako razsrdilo, da je z neba poslalo glasno grmenje. Vsa zemlja se je stresla in od daleč je zašumel hladen veter. Svatje so v trenutku okameneli in za vedno ostali na svatbi.

Obiščite Okamenele svate – veseli bodo vašega obiska!

Obrh

Izvir reke Rakitnice

Rakitnica izvira pod Veliko goro, kjer je mogoče videti njeno čisto vodo. Čudovito in dih jemajoče okolje vas bo obdalo s svojo lepoto in mirom, ki ga je v tem predelu na pretek.

Preberi več

Enkratno je doživeti prizor, ko se sonce s svojimi žarki upre v vodo in ustvari čudovito turkizno barvo. Lepoto reke je mogoče opazovati le kratek čas, saj se kmalu skrije v bližnjih ponorih.

Obiščite spletno stran: http://vnaravi.si/ribnisko-kocevska/izvir-rakitnice ter izvedite, kako lahko pridete do tega čudovitega vodnega bisera.

Francetova jama

Na Mali gori najdete Francetovo jamo, ki je globoka 5 metrov in dolga 22 metrov. Jamo so najprej želeli poimenovati Ježevka, saj je bil tedanji lastnik parcele, na kateri je jama, France Klun – Jež, a so bili prvi raziskovalci jame prevelika posebnost.

Preberi več

Ob prvem spustu v jamo, tj. v letih po 2. svetovni vojni, se je vanjo spustilo pet jamarjev in prav vsem je bilo ime France.

V njeni neposredni bližini (približno 100m stran) so v 60. letih 20. stoletja zgradili prvi Jamarski dom v bivši Jugoslaviji, ki obratuje še danes. Tu poskusite kaj toplega, okusnega in domačega. Ne bo vam žal.

Notranjost Francetove jame trenutno ni na voljo za turističen ogled.

Prenesite si Knjižico s pohodniškimi potmi in se na pešpoti do sv. Ane okrepčajte v Jamarskem domu.

Sveti Gregor, Slemena

Slemena

Kopasti vrhovi, zelene doline in zaobljeni slemeni so pravi motiv za ljubitelje fotografije ali zbiratelje vtisov. S Slemen je eden najlepših razgledov na Ribniško-Kočevsko polje.

Preberi več

Ob lepem vremenu pogled seže vse do Kamniško-Savinjskih Alp ter Triglava.

Če se v Slemena odpravljate peš ali s kolesom, si lahko pot začrtate mimo ortneškega Starega gradu, kjer so danes vidne le še ruševine nekdaj mogočnega gradu.

Več o gradu si lahko preberete na spletni strani hribi.net.

Grmada

Na Grmadi je gorelo: v času, ko so Turki pustošili na ozemlju Ribnice, tj. v 15. in 16. stoletju, so prebivalci na njihov prihod opozarjali s topovskimi streli in kurjenjem grmad.

Preberi več

Ena izmed lokacij zažiga je bila tudi Grmada, saj je s svojo višino in dobrim razgledom na dolino predstavljala pomembno strateško točko.

Danes je Grmada zelo priljubljena izletniška točka nad vasjo Vrh pri Poljanah, ki se vzpenja na 887 metrov nadmorske višine. Le nekaj metrov pod vrhom stoji turistični dom, ki je odprt ob koncih tedna.
Na to zanimivo pešpot s čudovitimi razgledi, se lahko odpravite s pomočjo Knjižice s pohodniškimi potmi.

Turn – najvišji nad nami

Turn je s svojimi 1254 metri nadmorske višine najvišji vrh Velike gore. V jasnih dneh se z njegove najvišje točke vidi vse do Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp.

Knjižica s pohodniškimi potmi

Obiščite najlepše kotičke Ribnice in se sprostite v naravi z izleti do naravnih in zelenih biserov Ribnice. Po mnogo stezah, gozdnih poteh in ob rekah, boste zagotovo našli nekaj zase.

Na zanimive in raznovrstne pohode s čudovitimi razgledi, se lahko odpravite s pomočjo Knjižice s pohodniškimi potmi. Odkrijte zelene bisere Ribnice in njene oklice.

Skriti kotički Ribnice

Obrh
Obrh
Ribniška dolina v megli
pogled na ribniško dolino z Belih sten oz. Okamenelih svatov
Reka Ribnica, pogled proti Založju
Reka Ribnica, pogled proti Založju
Grmada, Ribnica
Grmada, Ribnica