CERKVE NA RIBNIŠKEM, KI V SEBI SKRIVAJO BOGATO NOTRANJOST

Glavna ribniška cerkev sv. Štefana ter nekatere druge podeželske cerkvice z razgledi in čudovito ohranjenimi freskami izpred stoletij, so lahko cilj vašega nedeljskega sprehoda.

Župnijska cerkev sv. Štefana s Plečnikovimi zvoniki

Iz virov bi lahko razbrali, da je bila ribniška župnija ustanovljena že pred letom 1000, a zagotovo tega ne moremo zatrditi.

Cerkev sv. Štefana se nahaja v samem središču Ribnice in je župnijska cerkev Župnije Ribnica. Posvečena je svetemu Štefanu, papežu mučencu. Najbolj znana je po svojih zvonikih, ki sta zadnje veliko delo največjega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika ter po dragocenih umetniško zgodovinskih delih v njeni notranjosti (Ivana Groharja, Ignacija Tomana, Matije Koželja idr.).

Sedanja stavba se lahko ponaša s tem, da je ena največjih v ljubljanski nadškofiji in prav tako tudi v Sloveniji, saj v dolžino meri 50 metrov. Najpomembnejše umetniško delo v cerkvi je delo impresionista Ivana Groharja iz leta 1901, tj. oltarna slika sv. Štefana.

CERKEV SV. ANE IN STENE SVETE ANE NA MALI GORI

Cerkev sv. Ane je bila zgrajena v 16. stoletju. Stoji na čudoviti razgledni točki ob robu gozda in je del gorskega grebena Male gore. Leta 1989 je bila obnovljena notranjščina cerkve. Notranjost krasijo številne freske ter slika 14. postaj križevega pota in oltar iz hrastovine grafika in kiparja Staneta Jarma.

Nekaj deset metrov višje, natančneje na nadmorski višini 964 m, se dviga najvišja točka Male gore – Stene svete Ane. Da se ne boste izgubili, vas do cerkve sv. Ane vodi tudi vodnik oziroma Knjižica s pohodniškimi potmi.

***Cerkev je iz varnostnih razlogov zaklenjena.

Cerkev sv. Urha na Maršičih z redko videnimi freskami iz 16. stoletja

Cerkev sv. Urha zaznamujejo arhitekturni, zgodovinski ter umetnostno zgodovinski motivi. Njena posebnost so freske z redko videnimi motivi svetniških postav iz začetka 16. stoletja, delo hrvaškega slikarja Tomaža iz Senja.

V okenskem obodu je javnosti najbolj znana freska – lisica romarica, ki je naslikana s kardinalskim klobukom. Freska predstavlja kritiko tedanje cerkve in krščanstva. Gre za ostanek časov, ko so v Sloveniji še tehtali ali bo postala protestantska ali pa ostala katoliška dežela.

***Cerkev je iz varnostnih razlogov zaklenjena. Za ogled njene notranjosti prosimo
pišite na e-mail turizem@rokodelskicenter-ribnica.si vsaj 2 dni pred obiskom.

Cerkev sv. Tomaža – med najstarejšimi cerkvami na Ribniškem

Cerkev sv. Tomaža je ena najstarejših in najpomembnejših cerkva nekdanje obsežne ribniške župnije in predstavlja pomemben člen v razvoju sakralne arhitekture in srednjeveškega slikarstva v ribniški dolini. V notranjosti cerkve so ohranjeni večplastni fragmenti poslikave od 14. do 16. stoletja. Na severnem delu slavoločne stene je ohranjen edinstven fragment poslikave motiva Luksurije – detomorilke iz 16. stoletja. Velja za prispodobo razvratnosti, pohotnosti in nečistosti.

Naslikati takšen renesančno čutni akt je namreč v tistem času veljal za precej
nenavadno dejanje.

***Cerkev je iz varnostnih razlogov zaklenjena. Za ogled njene notranjosti prosimo
pišite na e-mail turizem@rokodelskicenter-ribnica.si vsaj 2 dni pred obiskom.

Cerkev sv. Jožefa na Velikih poljanah

Cerkev iz 19. stoletja, zgrajena po vzorcu cerkve Srca Jezusovega v Ljubljani. Cerkev je najbolj znana po svoji notranjosti. Krasita jo namreč čudovita stranska oltarja iz cerkve sv. Jurija nad Ortnekom, ki je bila zgrajena v 17. stoletju. Čeprav je slednja danes v zelo slabem stanju, še vedno velja za primer ohranjene celostne umetnine iz prehodnega obdobja med gotiko in barokom na Slovenskem.

***Cerkev je iz varnostnih razlogov zaklenjena. Za ogled njene notranjosti prosimo
pišite na e-mail turizem@rokodelskicenter-ribnica.si vsaj 2 dni pred obiskom.

ROMARSKA CERKEV MARIJINEGA VNEBOVZETJA PRI NOVI ŠTIFTI

V virih iz leta 1483 najdemo, da naj bi na griču, kjer je danes Nova Štifta, stala majhna Marijina cerkvica. Tja naj bi na molitev redno zahajal samotarski puščavnik. Slednji je tja pritegnil okoličane, ki so ta kraj vzljubili in začeli tja redno romati.

Priljubljenost Nove Štifte dokazuje število obiskovalcev, kar 50 tisoč obiskovalcev iz celotne Slovenije in drugih držav obišče to romarsko središče. Razgled na okoliške vrhove pa se vam razkrije, če splezate na hiško, ki jo najdete na lipi ob cerkvi.