Image Alt

PO ROKODELSKIH KRAJIH ČUDEŽEV IN LEGEND

Tematska pot Sodražica

Obudite stare legende in čudeže

Ko raziskujete Sodražico, vas poleg suhe robe čaka tudi obilo snovi za poglobljeno razmišljanje. Sodražani še poznajo stare legende, tu še živijo spomini na mistične čudeže, tukaj tudi mojstri domačih obrti odhajajo po navdih v božje hrame in v ogleda vredne kotičke v naravi.

KRATEK OPIS POTI

Pot začnite v Maticovi etno hiši (1), ki hrani spomine na nekdanji način življenja. Od tu se ob križevem potu odpravite do frančiškanskega samostana in slovite romarske cerkve pri Novi Štifti (2). Pot vas vodi naprej do zakrasele Travne gore (3). Z nje se spustite v kraje mistikinje Magdalene Gornik (4). V centru Sodražice spoznajte legendo o psoglavcih (5), nato obiščite delavnico ustvarjalca pravih sodraških sit in rešet (6) ter pletarko na pobočju razglednega hriba (7). Poiščite odgovore na zanimiva vprašanja.

Dolžina poti

21 km

Kraji, ki jih obiščemo

RAVNI DOL – NOVA ŠTIFTA – TRAVNA GORA – GORA: VAS PETRINCI in VAS JANEŽI – SODRAŽICA – ZAMOSTEC

Način potovanja

AVTO, KOLO, POHOD

Kliknite na posamezno točko, da se pomaknete na opis.

Točke obiska

Maticova etno hiša

1) KAKO ŽIVI DRUŽINA, KO GRE SUHOROBAR PO SVETU?

O tem, kako so nekoč živele suhorobarske družine, pripoveduje etno hiša s kmečko sobo, rodbinskim kotičkom in družabnim prostorom. Zaslužki od suhe robe so pomagali preživeti družini, ki je doma obdelovala slabo rodovitno zemljo. V skednju iz leta 1928, preurejenem v muzej, so na ogled nekdanja suhorobarska orodja in pripomočki za obdelavo njiv in travnikov. Pred hišo stojita dve suhorobarski skulpturi, blizu je čebelnjak. Nedaleč stran se začenja križev pot, ki vodi do romarske cerkve pri Novi Štifti.

MATICOVA ETNO HIŠA
Ravni Dol 1 a, Sodražica

+386 31 625 194

maticova-etno-hisa.si

2) KAKO VISOKA JE LIPA, S KATERE GLEDAŠ V CERKEV?

Kdor tako kot krošnjarji potuje po svetu, potrebuje malo pomoči višjih sil za srečo na poti, pravo mesto za razmislek in kakšen odpustek, ko se vrne s poti. Romarska cerkev pri Novi Štifti, zgrajena v letih 1641–1671, je kot nalašč za to. Ob cerkvi, zgrajeni na mestu starodavnega svetišča, stoji frančiškanski samostan. Na dvorišču pozornost pritegnejo 380 let stare lipe. V krošnji največje je postavljena drevesna hišica s prostorom za do 20 oseb. Prvo drevesno uto so na lipo postavili že leta 1878. Do cerkve vodi urejena cesta, peš pa se do nje odpravite ob križevem potu z 12 granitnimi obeležji.

ROMARSKA CERKEV MARIJE VNEBOVZETE
Frančiškanski samostan Nova Štifta, Nova Štifta 3, Sodražica

+386 1 836 15 91 | +386 41 739 595

3) ZAKAJ JE TA GORA TAKO TRAVNATA?

Od cerkve pri Novi Štifti vodi makadamska cesta in označena planinska pot do Travne gore. Pet kilometrov dolga pot je primerna tudi za občasne pohodnike in otroke. Zakraselo planoto z 900–1200 metri nadmorske višine pokrivajo travniki in divjadi polni gozdovi. Na območju Travne gore rastejo zavarovane rastline, npr. zlati klobuk, brstična lilija, lovorolistni volčin in druge. Dom na Travni gori s spominskim obeležjem opozarja na dogajanje med drugo svetovno vojno, ko je bila tu ustanovljena 1. ribniška četa.

PLANINSKI DOM NA TRAVNI GORI
Travna Gora 42, Sodražica

+386 70 619 469

Gora mistične magdalene gornik

4) KDO JE BILA GORNIŠKA LENČKA?

S Travne gore pridete v vas Petrinci na Gori nad Sodražico. Ob cerkvi na razgledni vzpetini je grob Magdalene Gornik (1835–1896), p. d. Gorniške Lenčke. Kar 47 let naj bi preživela brez zemeljske hrane, le z mističnim obhajilom, ki ga je prejemala v svojih zamaknjenjih. Njena videnja in stigme so proučevali številni duhovniki in zdravniki. Po postopku beatifikacije bi lahko bila razglašena za svetnico. Od cerkve se spustite v vas Janeži, kjer stoji Magdalenina rojstna hiša, križ prikazovanja in kapelica.

GORA MISTIČNE MAGDALENE GORNIK
Župnijski urad Gora pri Sodražici, Petrinci 15, Sodražica

+386 1 836 51 95 | Za vstop v cerkev pokličite

psoglavec sodražica

5) KAKŠEN VPLIV IMA LJUBEZEN NA PSOGLAVCE?

Z Gore vas pot pelje v središče Sodražice, kraja rokodelcev in v Sloveniji edinstvene zgodbe o psoglavcih. Svojeglavega sina naj bi mati uročila tako, da se je ob polni luni spreminjal v divjega psa, volkodlaka. Odrešila ga je šele kaplja krvi ljubljene žene. Zgodbo o preobrazbi iz slabega v dobro ponazarja velik kip psoglavca v Kostanjevem parku. Na bližnjem trgu je vsako leto osrednje dogajanje Psoglavskih dni – največje kulturno-etnološke prireditve daleč naokoli. Del te prireditve je tudi Tržni dan, na katerem se predstavljajo sodraški in drugi rokodelci.

KOSTANJEV PARK
V centru Sodražice, med Cesto Notranjskega odreda in ulico Zavrti

Sitarstvo Andrej Mihelič

6) KAKŠNO SITO JE V GRBU IN NA ZASTAVI SODRAŽICE?

Ni krošnjarja brez sita in rešeta. Veliki obodi in mreže so del njegove podobe. Kako nastane sito, ki je tudi simbol Sodražice, si oglejte v rokodelski delavnici mojstra Andreja Miheliča, ki se je sitarske obrti naučil od očeta. Pod njegovimi rokami nastajajo sita in rešeta iz smrekovih obodov in mrež iz lesa, kovine in žime. Sitar Andrej, nosilec žive dediščine suhorobarstva, je tudi eden redkih rokodelcev, ki še vedno zna sestaviti ribniško krošnjo, s kakšno je tudi sloviti krošnjar Urban hodil po svetu.

SITARSTVO ANDREJ MIHELIČ
Andrej Mihelič s. p., Zavrti 11, Sodražica

+386 41 787 887

www.rokodelstvo-ribnica.si/rokodelci/andrej-mihelic-sitarstvo

Danica Benčina pletarska delavnica

7) KAKO NASTANE PLETENA KOŠARICA?

Poleg mojstrov so se med Sodražico in Ribnico kalile tudi mojstrice. V vasici Zamostec na pobočju razglednega hriba poiščite delavnico Danice Benčina, ki prireja tudi pletarske delavnice v Rokodelskem centru Ribnica. Spoznajte njene košare holandarice, v kakšnih so gospodinje nekoč nosile dobrote k velikonočnemu žegnu oz. blagoslovu. Pri Danici si lahko iz vrbovega šibja sami spletete košarico. Prijazna pletarka izdeluje tudi cekarje, peharje, pletene pladnje in druge izdelke s certifikatom art & craft.

PLETARSKA DELAVNICA DANICE BENČINA
Danica Benčina, Zamostec 60, Sodražica

+386 51 200 239

www.rokodelstvo-ribnica.si/rokodelci/danica-bencina-pletarstvo

Izposoja koles

Izposoja mestnih koles Ricikel

Sistem Ricikel je kolesarski sistem v Ribnici, ki je na voljo vsem uporabnikom 24ur na dan, 7 dni v tednu od marca do oktobra. Sistem ponuja izposojo 8 klasičnih koles na dveh postajah v Ribnici. Prinaša poceni, aktivno in okolju prijazno obliko prevoza. Uporaba sistema je zelo enostavna.

Izposoja gorskih koles in druge športne opreme

Številne gozdne steze ter makadamske in planinske poti vas vabijo na kolesarsko avanturo. Izposodite si kvalitetna električna gorska kolesa ter uživajte v mirni ali bolj divji vožnji. Prav tako so vam pri Tran-Sport d.o.o. na voljo tudi kvalitetni SUP-i in kanuji.

Tran-Sport d.o.o.
Kot pri Ribnici 1
1310 Ribnica
+386 51 814 858
info@tran-sport.si
www.tran-sport.si

prp
las
eu-unija
slovenija-projekt

Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.
Projekt »SKUPAJ SMO LAHKO TURIZEM ITP ROKODELSTVO«.