Image Alt

PO POTEH KROŠNARJA URBANA

Tematska pot Ribnica

Ribnčan Urban vas vabi k raziskovanju

Ribnica je sinonim za suho robo, krošnjarstvo, lončarstvo in še celo vrsto drugih rokodelskih spretnosti. Ribnčan Urban vas vabi k raziskovanju nekdanje in sedanje ustvarjalnosti.

KRATEK OPIS POTI

Ribniško zgodovino in raznovrstnost mojstrske ustvarjalnosti spoznavajte v Rokodelskem centru Ribnica (1), na domačiji Jaklič (2) in v ribniškem gradu (3).

Umetniške upodobitve s krošnjarskimi navdihi vas čakajo v Miklovi hiši (4) in na pročeljih nekaterih ribniških zgradb. Na trgu, ki povezuje cerkev sv. Štefana (5) in Štekličkovo hišo (6), se prepričajte o stavbarski ustvarjalnosti in izobraženosti Ribničanov.

Ko zavijete iz mesta, vas v Hrovači navduši Škrabčeva domačija (7) – prenovljena rojstna hiša pomembnega jezikoslovca iz 19. stoletja. Pri družinskem Čebelarstvu Kojek (8) okusite priznane medene izdelke. V Dolenji vasi odkrijte posebnosti izdelkov Lončarstva Bojc (9) in Lončarstva Pogorelec-Češarek (10).

Dolžina poti

20 km

Kraji, ki jih obiščemo

RIBNICA – SAJEVEC – HROVAČA – DOLENJA VAS

Način potovanja

AVTO, KOLO, POHOD

Kliknite na posamezno točko, da se pomaknete na opis.

Točke obiska

1) KJER RIBNIČAN URBAN DOKAŽE, DA JE PRED ČASOM IN BREZČASEN HKRATI

Krošnjar Urban je po vsem svetu nosil s seboj ribniški značaj. Ta značaj danes najbolj celovito predstavlja Rokodelski center, kjer lahko odkrivate zgodbe iz preteklosti in opazujete sedanje rokodelsko znanje. Oglejte si izdelke suhorobarjev, lončarjev in drugih mojstrov. Naj vas o tem, da je suha roba suha, tudi kadar je mokra, prepričajo žlice in kuhalnice ter raznovrstno posodje, s katerim se družijo. V centru se lahko dogovorite tudi za obisk izbrane rokodelske delavnice ter za voden potep po krajih slovitih rokodelcev.

ROKODELSKI CENTER RIBNICA
Cesta na Ugar 6, Ribnica

+386 1 836 11 04 | + 386 51 415 429

rokodelskicenter-ribnica.si

turizem.ribnica.si

2) KJER SE VIDI, KAKO IZ RODA V ROD SPRETNA ROKA VIJE PROT

Preden je šel na pot, je Ribnčan Urban obiskal bližnje mojstre. Pojdite po njegovih sledeh v 2,5 km oddaljeno vas Sajevec. Na domačiji, kjer so nekoč izdelovali brente, čebre, škafe in druge velike posode, zdaj Franc Jaklič izdeluje njihove manjše različice z novim namenom uporabe. Mojster pozna vse skrivnosti pintarije, kot se na Ribniškem po domače rečejo posodarstvu. Vstopite v delavnico, v kateri s spoštovanjem tradicije nastajajo izdelki iz skrbno izbranega lesa.

DOMAČIJA JAKLIČ – SUHA ROBA, POSODARSTVO
Sajevec 16, Ribnica

+386 41 916 706

fr.jaklic@gmail.com

www.rokodelstvo-ribnica.si/rokodelci/franc-jaklic-suha-roba-posodarstvo/

Ribniški grad

3) KJER GRAD SKRIVA ZAKLAD RIBNIŠKEGA DUHA

Ribn’čan Urban je lahko krošnjaril zato, ker je oskrbnik gradu, potem ko so Turki leta 1481 požgali Ribnico, cesarja zaprosil za podelitev krošnjarskega patenta. Prebivalcem, ki jim je po požaru res trda predla, je dovoljenje za krošnjarjenje pomenilo nov vir zaslužka. Grad, ki je tudi po turških vdorih ostal trden in neosvojljiv, sredi Ribnice stoji že vsaj od leta 1263. V njem je že več kot 60 let muzej, ki je bil prva desetletja usmerjen v dediščino lesne in lončarske obrti, zdaj pa hrani in na ogled ponuja različne zbirke.

RIBNIŠKI GRAD – MUZEJ RIBNICA
Kustodiat: Cesta na Ugar 6, Ribnica

+386 1 835 03 76

www.muzej-ribnica.si

Galerija miklova hiša

4) KJER JE RIBN’ČAN URBAN VIR UMETNIŠKEGA NAVDIHA

Ribn’čan Urban z visoko krošnjo na svojem hrbtu vselej pritegne pogled. Zato ni čudno, da še danes navdihuje umetnike. V Galeriji Miklova hiša si oglejte ribniško likovno zbirko in odkrivajte zanimive podobe po mestu. Karikatura krošnjarja, ki jo je ustvaril Miki Muster, krasi pročelje hiše na Škrabčevem trgu. Na zgradbi posojilnice v Ribnici je freska s krošnjarskim motivom – delo Franceta Miheliča, ki je ilustriral tudi vse kitice ribniške himne »S’m Ribn’čan Urban«.

GALERIJA MIKLOVA HIŠA
Škrabčev trg 12, Ribnica

+386 1 836 93 34

+386 31 673 456

galerija@rc-ribnica.si

www.galerija-miklovahisa.si

Cerkev sv. štefana Ribnica

5) KJER SE ZIDOVI POSTAVLJAJO PO MERI IN ŽELJAH RIBNIČANOV

Krošnjarji niso bili bogaboječi ljudje. Tudi o verskih zadevah so se znali pošaliti. Ena od humornih zgodb, ki je bila menda tudi navdih za literarno ubeseditev v Butalcih Frana Milčinskega, pojasnjuje, zakaj je cerkev sv. Štefana v Ribnici tako velika. Dolga je namreč kar 50 metrov, široka 22 metrov in visoka do 18 metrov. Krasita jo zvonika, ki sta zadnje veliko delo arhitekta Jožeta Plečnika. V cerkvi so ogleda vredna umetniška dela in mehanične orgle iz 19. stoletja.

CERKEV SV. ŠTEFANA
Župnija Ribnica, Škrabčev trg 15, Ribnica

+386 1 83 69 953

zupnija-ribnica.rkc.si

štekličkova hiša

6) KJER JE PESNIK POMISLIL
»DE B’ UKA ŽEJA ME IZ TVOJGA SVÉTA SPELJALA NE BILA, GOLJFIVA KAČA!«

Krošnjarji niso bili visoko šolani, zagotovo pa so bili izjemno razgledani. Prihajali so iz kraja z imenitno zgodovino šolstva. O tem priča plošča na Štekličkovi hiši, kjer je bila že v 15. stoletju ugledna šola. V letih 1810–1812 je bil med učenci ribniške šole tudi največji slovenski pesnik France Prešeren. Sodeč po njegovi pesmi o rodni Vrbi, na šolske čase ni imel lepih spominov, zagotovo pa je bil odličen učenec: njegovo ime so vpisali v ribniško šolsko Zlato knjigo.

ŠTEKLIČKOVA HIŠA
Škrabčev trg 16 – nasproti cerkve, Ribnica

7) KJER SO DOMA IDILA, IZBORNI OKUSI IN GLASBA MILA

Stoletja krošnjarjenja so povezana z življenjem, ki se je nekdaj odvijalo pod lipo, kakršna še danes stoji sredi vasi Hrovača. Vas si je s tradicionalno arhitekturo in starim vaškim jedrom že prislužila priznanje najlepše slovenske vasi. Obiščite domačijo umne in gospodarne rodbine, iz katere izhaja tudi Stanislav Škrabec (1844–1918), eden najpomembnejših jezikoslovcev slovenistov. Na domačiji s hišo, skednjem in kovačnico spoštljivo ohranjajo ribniško glasbo in pristno lokalno kulinariko.

ŠKRABČEVA DOMAČIJA
Hrovača 42, Ribnica

+386 31 378 252

info@skrabceva-domacija.com

8) KJER SE CEDITA MED IN MEDICA

Domačini že od nekdaj prisegajo na sonaravno kmetovanje in čebelarjenje. Krošnjarji so tu vsaj kdaj pa kdaj zagotovo radi nazdravili tudi z medico. Njeno nastajanje spoznate pri družini, ki slovi po odličnem medu, čebelarskem turizmu in edinstveni kleti, v kateri zorijo medene pijače. Med njihovimi različnimi vrstami medu je posebej spoštovan Kočevski med z evropsko oznako zaščitenega porekla, ki ga čebele nabirajo ob vznožju mogočnih gozdov Kočevskega roga.

ČEBELARSTVO KOJEK
Hrovača 58, Ribnica

+386 31 655 986

+386 31 673 456

www.cebelica-kojek.si`}`

9) KJER URBANOVE ŽLICE NAJDEJO LONČENE SKLEDE IN SKLEDICE

Suhorobarstvo je na Ribniškem od nekdaj povezano z lončarstvom. Na začetku 19. stoletja je na območju Dolenje vasi lončarilo kar 250 družin, pri Bojčevih pa se lončarska znanja iz roda v rod prenašajo že skoraj 300 let. Tradicionalno glineno posodje in zanimive lončene figurice izdelujejo iz gline, ki jo sami nakopljejo v bližnji okolici. Ob predhodni najavi vam bo mojster pokazal svojo lončarsko delavnico in izdelavo glinenih izdelkov na vretenu.

LONČARSTVO BOJC
Za vodo 3, Dolenja vas

+386 41 384 102

www.loncarstvo-bojc.si

10) KJER GLINA POSTANE PIŠČAL ZA VESELJE

V lončarski Dolenji vasi je doma tudi Janez Pogorelec, mojster, ki svoje znanje deli v lončarski šoli Rokodelskega centra Ribnica. Ljubezen do gline je bila v njegovi rodbini že prej, sam pa je odšel po znanje v sosednje kraje, kjer je našel tudi prav posebno glino, ki jo zdaj dodaja svojim uporabnim lončarskim izdelkom s prepoznavnimi enostavnimi poslikavami. Njegov najljubši izdelek je piščal v obliki vitkega konjička. Rad izdeluje tudi lončene ptičje krmilnice in valilnice.

LONČARSTVO POGORELEC-ČEŠAREK Pogorelec Janez, s. p.
Lončarska ulica 22, Dolenja vas

+386 40 690 517

www.rokodelstvo-ribnica.si/rokodelci/janez-pogorelec-loncarstvo

Izposoja koles

Izposoja mestnih koles Ricikel

Sistem Ricikel je kolesarski sistem v Ribnici, ki je na voljo vsem uporabnikom 24ur na dan, 7 dni v tednu od marca do oktobra. Sistem ponuja izposojo 8 klasičnih koles na dveh postajah v Ribnici. Prinaša poceni, aktivno in okolju prijazno obliko prevoza. Uporaba sistema je zelo enostavna.

Izposoja gorskih koles in druge športne opreme

Številne gozdne steze ter makadamske in planinske poti vas vabijo na kolesarsko avanturo. Izposodite si kvalitetna električna gorska kolesa ter uživajte v mirni ali bolj divji vožnji. Prav tako so vam pri Tran-Sport d.o.o. na voljo tudi kvalitetni SUP-i in kanuji.

Tran-Sport d.o.o.
Kot pri Ribnici 1
1310 Ribnica
+386 51 814 858
info@tran-sport.si
www.tran-sport.si

prp
las
eu-unija
slovenija-projekt

Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.
Projekt »SKUPAJ SMO LAHKO TURIZEM ITP ROKODELSTVO«.