Ribniški semenj suhe robe in lončarstva

V Ribnici se tradiciji suhorobarstva in lončarstva posveča eden izmed najbolj znanih sejmov v Sloveniji: Ribniški semenj suhe robe in lončarstva, ki ga imamo Ribničani za svoj praznik.

Občina Ribnica, kjer danes prebiva približno 10 000 prebivalcev, je po svetu znana predvsem zaradi večstoletne tradicije izdelovanja suhorobarskih in lončarskih izdelkov.

Mojstrovine rokodelstva v Ribnici segajo v 15. stoletje, ko so številne slabe letine, nenehni pritiski Turkov, kmečki upori ipd. prisilili takratnega avstrijskega cesarja Friderika III. v odločbo za izdajo t. i. krošnjarskega patenta. Ta pomemben privilegij je omogočal prebivalcem ribniško-kočevskega območja pravico do prostega trgovanja z domačimi izdelki brez plačila davkov.

Tako so se leseni izdelki, ki so jih prebivalci ribniške pokrajine izdelovali doma, začeli prodajati po različnih koncih cesarstva. Še danes jih poznamo pod nazivom »suha roba«.

Do prvih sejmov je prihajalo že v 16. stoletju, ko so imeli ribniški tržani s cesarskim dovoljenjem tedenske sejme kot posebno trško svoboščino. Ti sejmi so bili posebno živahni ob žegnanjih. Ribničani so si postavili celo lastno sejmišče, t. i. »kavmav« (Kaufmauer). Skozi stoletja so se sejmi selili v Sodražico, pa nazaj v Ribnico, od leta 1975 pa imamo v Ribnici spet vsakoletni Semenj suhe robe in lončarstva.

Semenj se že od svojega začetka organizira vsako prvo septembrsko nedeljo, ko ribniški trg preplavi približno 400 stojnic! Glavni organizator enega izmed največjih turistično-etnoloških prireditev v državi je Turistično društvo Ribnica, ki poskrbi za združitev številnih posameznikov, ribniških društev ter mnogih rokodelcev. Za en dan se Ribnica spremeni v veliko rokodelsko trgovino, kjer lahko osebno spoznate naše rokodelske mojstre, jih opazujete pri delu in tudi kaj povprašate.

V čast rokodelstvu poteka na ta dan tudi Rokodelski festival, kjer se predstavijo še vsi preostali slovenski rokodelci, nosilci znaka kakovosti Art&Craft Slovenija. Tako lahko na sejmu kupite najkakovostnejše izdelke domače in umetnostne obrti.

Začutite utrip Ribniškega semnja, saj vam bo doživetje zagotovo ostalo v nepozabnem spominu.

Obiščite Ribniški sejem

Ribniški sejem se odvija prvo nedeljo v mesecu septembru, dogodek je celodneven.

Za več informacij se obrnite na sedež: TD Ribnica, Gallusovo nabrežje 10, 1310 Ribnica

M: +386 (0)41 778 151  |   T: +386 (0)1 8360 689
E-mail: turisticno.drustvo.ribnica@siol.net
Uradne ure: pon–pet: 10.00–11.00

Dogodki in doživetja na semanji dan

Za obiskovalce so na ta dan odprta vrata vseh muzejskih razstav, Rokodelskega centra, ribniške farne cerkve sv. Štefana ter vseh trgovin in trgovinic.

V sklopu semnja je organiziranih tudi niz drugih dogodkov. Dva humorna dogodka, ki semnju dajeta še poseben čar in hudomušnost, sta tekmovanji za naziv Kraljica suhe robe in Suhorobarske igre. Pri slednjih se v suhorobarskih spretnostih in znanjih pomerijo štiri ekipe sosednjih vasi, za naziv Kraljica suhe robe pa se v poznavanju, izdelovanju in prodaji suhe robe lahko potegujejo le predstavnice nežnejšega spola.

Na semnju boste našli tudi našo avtohtono sorto fižola – ribn’čana. Le-tu boste lahko okusili najrazličnejše fižolove jedi, med njimi tudi slastno fižolovo torto. Zagotavljamo, da vam ne bo žal!

Pridite v kraj, od koder so zdumarji doma, in doživite tradicijo, ki jo je ohranil naš kraj.

Se vidimo!