Image Alt

Kolesarske poti v Ribnici in okolici

Okolica Ribnice vabi v naravo. Svoj čas preživite aktivno in kakovostno.

Kolesarske poti v Ribnici

Pred vami se nahaja nekaj predlogov kolesarskih poti, ki peljejo po ožji in širši Ribniški dolini, do sosednje občine Loški Potok ter z gozdovi bogato kočevsko občino. Kolesarski podvigi so primerni za lahkotne družinske ture, rekreativne ter tudi tiste bolj zahtevnejše kolesarje. Vse predlagane poti, razen Ribniške in Slemenske krožne poti, imajo izhodišče na parkirišču Rokodelskega centra Ribnica, od koder se nato lahko podate v kolesarsko avanturo.

Izposoja gorskih električnih koles

- Rent the lifeytile d.o.o., Kot pri Ribnici 1, 1310 Ribnica
- Rokodelski center Ribnica, Cesta na Ugar 6, 1310 Ribnica
- glamping Doživetja sreče, Sajevec 23a, 1310 Ribnica

Popravila koles

Kolesarska klinika/kolesarski servis Žiga Češarek s. p., Nemška vas 41, 1310 Ribnica

Opisi kolesarskih poti

1) Ribniška krožna pot

Označena rekreacijska krožna kolesarska pot, ki vas pelje po Ribnici in njeni širši okolici s spoznavanjem okoliških vasic, v celoti poteka po neprometnih lokalnih cestah in je primerna za vse generacije. Kolesarska pot je označena z majhnimi rdečimi tablicami z napisom Ribniška krožna pot.

Zahtevnost: LAHKA
Podlaga: asfalt / makadam

Video Ribniške krožne poti

Video produkcija – Bitis d.o.o. Ribnica za društvo Hodim in kolesarim Ribnica

2) Družinska kolesarska pot

Lahka družinska kolesarska pot, primerna tudi za najmlajše kolesarje. Podajte se po ravnih makadamskih cestah do bližnjih ribniških vasi, med potjo pa priporočamo ogled Škrabčeve domačije v Hrovači, ki je rojstna hiša patra Stanislava Škrabca, danes pa s svojim razširjenim kompleksom velja za edinstveno prizorišče kulturnih dogodkov. Notranjost rojstne hiše si lahko ogledate ob predhodni najavi.

Zahtevnost: LAHKA
Podlaga: asfalt / makadam

3) Čez Bukovico

Krajša družinska kolesarska tura, ki pelje mimo izvira reke Ribnice, je pretežno gozdna kolesarska pot, primerna tudi za najmlajše kolesarje. Pri izviru, ki velja za sproščujočo oazo miru, občudujte čudovito turkizno zeleno barvo, ki prevzame slehernega obiskovalca. Med potjo občudujte pestrost živalskih in rastlinskih vrt ter prisluhnite ptičjemu petju in umirjenemu ritmu reke Ribnice.

Zahtevnost: LAHKA
Podlaga: asfalt / makadam

4) Obisk Travne gore in Nove Štifte

Nekoliko zahtevnejša kolesarska pot vodi mimo planinskega doma na Travni gori, kjer se je možno odpočiti in ob sproščujočem opazovanju narave in okoliških vrhov nabrati nekaj novih moči. Preostanek poti vas bo vodil po nekoliko lažje obvladljivi asfaltni cesti, ki bo naznanjala, da je v bližini čudovita romarska cerkev Marijinega Vnebovzetja na Novi Štifti, zgrajena v 17. stoletju. Zanimivost te poti je, da se tik ob cerkvi nahaja mogočna lipa, v njeni krošnji pa se skriva hišica na drevesu, na katero se lahko povzpnete in opazujete čudovit razgled.

Zahtevnost: ZAHTEVNA
Podlaga: asfalt / makadam

5) Čez drn in strn do Loškega Potoka

Naj vas pot s cestnim kolesom vodi čez Loški Potok, s strmimi pobočji, visokimi planotami ter neokrnjeno naravo. Kolesarite v senci mogočnih smrekovih dreves, zadihajte svežino gorskega zraka in občudujte lepote narave. Mogoče boste med potjo opazili dve posebni vrsti smreke, ki rasteta na tem območju. To sta kačasta in zlata smreka, ki sta obenem tudi naravna spomenika.

Zahtevnost: ZAHTEVNA
Podlaga: asfalt

6) Tura po Veliki gori

Kolesarska pot, primerna za vse ljubitelje strmin in težjih vzponov. Kolesarska tura vas bo vodila mimo Jelenovega žleba, kjer stoji spomenik padlim vojakom med drugo svetovno vojno in Glažute, ki je poimenovana po nekdanjem steklarskem obratu in velja za lokacijo prvega parnega kotla na Kranjskem. Tura je primerna za cestno kolo ter tiste kolesarje, ki jim dodatna kondicija ne predstavlja nobenega problema.

Zahtevnost: ZAHTEVNA
Podlaga: asfalt / makadam

7) Tura po Mali gori mimo Črnega vrha

Oglejte si ribniške gozdove Male gore kar s kolesom in po makadamskih cestah opazujte lepe razglede na okoliške in bolj oddaljene znane slovenske vrhove, kot so Snežnik ter Kamniško-Savinjske Alpe. Del poti do Črnega vrha spada tudi v Ribniško planinsko pot. Črni vrh velja za najvišjo točko Male gore, ki je vsekakor vredna obiska. Obiščite jo tudi vi!

Zahtevnost: SREDNJA
Podlaga: asfalt / makadam

8) Tura po Mali gori z možnim obiskom cerkve sv. Ane

Daljša verzija ture po Mali gori, ki je tudi nekoliko zahtevnejša. Gre predvsem za gorsko kolesarsko turo, ki je razgibana, poteka pa po makadamskih poteh in kolovozih. Za turo je potrebno imeti nekoliko več kolesarske kondicije, zato jo priporočamo za dobro pripravljene kolesarje. Kdor rad raziskuje in se ne drži vedno predpisanih poti, lahko zavije še do cerkvice sv. Ane, ki je bila v času turških vpadov pomembno kresišče kot del »ognjenega telefona«, ki je prebivalce Ribnice obveščalo o bližajočih se turških napadih. V bližini cerkvice se nahaja tudi Planinska koča.

Zahtevnost: ZAHTEVNA
Podlaga: asfalt / makadam

9) Grmada in ortneški Stari grad

Zapeljite se do doma na Grmadi, kjer se vam bo ob lepem vremenu razkril krasen razgled na velik del Dolenjske, pogled pa seže vse do Kamniško Savinjskih Alp, Karavank ter Snežnika. Ob poti si oglejte tudi mogočne ruševine ortneškega Starega gradu, ki vas bodo zagotovo navdušile. Če se spustite še nekoliko nižje, pa boste zagledali ruševine grajske cerkvice sv. Jurija iz 17. stoletja. Ta nekoliko zahtevnejša kolesarska tura bo poskrbela za dodatno pridobitev kondicije prav vsakega kolesarja.

Zahtevnost: ZAHTEVNA
Podlaga: asfalt / makadam

10) Slemenska krožna pot

Zapeljite se po čudovitih Slemenih, ki s svojimi razgledi prevzamejo slehernega obiskovalca. Med kolesarjenjem skozi vas Sv. Gregor boste zapazili župnijsko cerkev sv. Gregorja Velikega, ki se bohoti nad vasjo na severu ribniškega polja. Slemenska krožna pot je z rdečimi tablami označena kolesarska pot z napisom Slemenska krožna pot.

Zahtevnost: SREDNJA
Podlaga: asfalt / makadam

11) Rudniško jezero

Razgibana gorsko kolesarska pot vodi do Rudniškega jezera v osrčju Kočevja, ki je dobil svoje ime po nekdanjem dnevnem izkopavanju rjavega premoga. Jezero, ki velja za eno najčistejših slovenskih jezer, je globoko do 40 m. Pri jezeru se nahaja plaža, kjer se lahko po naporni kolesarski turi dodobra ohladite.

Zahtevnost: SREDNJA
Podlaga: asfalt / makadam

12) Reško jezero

Ob tej nekoliko zahtevnejši kolesarski poti se je v okolici Kočevske reke možno odpočiti pri čudovitem Reškem jezeru. Z velikostjo 17,5 ha je registriran kot naravni rezervat, habitat orla belorepca. Kolesarska tura je primerna za cestno kolo.

Zahtevnost: ZAHTEVNA
Podlaga: asfalt

POZOR!

Območje Male in Velike gore je življenjsko okolje medveda, največje živeče zveri v slovenskih gozdovih. Ob srečanju z medvedom je najbolj pomembno,
da ostanemo mirni in presodimo situacijo.

Več o ravnanju preberite v zloženki Kako se odzvati ob srečanju z medvedom.

Izposoja koles

Izposoja mestnih koles Ricikel

Sistem Ricikel je kolesarski sistem v Ribnici, ki je na voljo vsem uporabnikom 24ur na dan, 7 dni v tednu od marca do oktobra. Sistem ponuja izposojo 8 klasičnih koles na dveh postajah v Ribnici. Prinaša poceni, aktivno in okolju prijazno obliko prevoza. Uporaba sistema je zelo enostavna.

Izposoja gorskih koles in druge športne opreme

Številne gozdne steze ter makadamske in planinske poti vas vabijo na kolesarsko avanturo. Izposodite si kvalitetna električna gorska kolesa ter uživajte v mirni ali bolj divji vožnji. Prav tako so vam pri Tran-Sport d.o.o. na voljo tudi kvalitetni SUP-i in kanuji.

Tran-Sport d.o.o.
Kot pri Ribnici 1
1310 Ribnica
+386 51 814 858
info@tran-sport.si
www.tran-sport.si